Sider

torsdag 6. september 2012

RISØYA I TROMS

Over : Vi fikk bo i ei rorbu i Engvik på Rebbenesøya. Her ligger også øyas eneste butikk. Vi hadde noen øyer som skulle besøkes og da fikk vi skyss av Per . Han kjørte oss i alle retninger disse dagene. Vi var også innom Risøya som er ei øy ca. 50 kilometer nordvest for Tromsø. Risøya er omgitt av over 150 holmer og mer enn 200 skjær.
Hovedhuset på Risøya ble bygd i 1856, men mest sannsynlig har øya vært bebodd lang bakover i historien. Den nest største øya i øygruppen som Risøya hører med til, Sandvær, er nevt i Snorres kongesagaer. Fra 1850 og utover var det stor aktivitet på Risøya med sanking av egg/dun og fisk. På det meste hadde væreieren over 200 fiskere sysselsatt i sesongen, innlosjert i rorbuer.
Som egg og dunvær var Risøya det nest største i landet etter Vardøhus Festning. Jacobsenfamilien var også sterkt engasjert i ishavsfangsten, og eide ishavsskutene Ægir og Hanseat. Her ruslet vi i land og kunne se spor etter eldre historie.


  Mål i sikte.

  På toppen kunne vi lese i boka at Dronning Sonja også hadde tatt turen og skrevet seg inn. Stas ja...
 Varden står ikke på høyeste punkt så vi satte Paal på saken. Hadde en høytidelig Balderskål-dåp. Navnet på det navnløse punktet er nå " Sonjatinden". Amen..
 Den kan jo ligne ei dame hvis man vil.
 Tilbake på stranden snakket vi litt med de som eier øya med alle holmer og skjær. Vår trofaste rytter Per hadde fått vente-kaffe av vær-eierne.
                     En liten sjekk av båten til Per. Jo, her var det plass nok.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar